sâmbătă, 31 iulie 2010

Mituri in curele de slabire

Mitul nr.1 - Daca reduci foarte mult cantitatea de calorii, vei slabi mai rapid

Partial adevarat, insa numai pentru primele cateva zile sau saptamani. Oricum este o atitudine cat se poate de neproductiva. Atunci cand reduci foarte mult cantitatea de calorii, in fond iti supui organismul la infometare. Corpul tau va incerca sa isi protejeze resursele si va incetini rata metabolismului. E ca atunci cand ramai cu putini bani si nu stii cand o sa primesti altii: incepi sa cheltuiesti mai putin, ca sa iti ajunga cat mai mult timp. In plan metabolic asta se traduce prin incetinirea si apoi oprirea scaderii in greutate.


Mitul nr.2 – Cu cat este mai stricta dieta, cu atat va functiona mai bine

Am observat un lucru in intalnirile mele cu cei ce vor sa slabeasca – oamenii cauta in principal diete dure, complicate, restrictive, ca un fel de pedeapsa pentru organismul lor. Regimurile alimentare echilibrate, normale, suportabile erau privite cu suspiciune si neincredere, adica exact invers cum ar fi fost normal. Oamenii (si mai ales femeile) aleg regimuri stricte in sensul eliminarii complete a unor grupe alimentare sau care impun consumarea numai a unor alimente (cum ar fi “celebra” cura cu ciorba de varza). Acest gen de diete sunt proaste pentru ca priveaza organismul de o multime de nutrienti importanti si conduc rapid la plictiseala si abandonare.

Mitul nr.3 – Nu trebuie sa te mai atingi de nici unul dintre alimentele preferate, care face parte din categoria celor “mai putin sanatoase”Sus

Oameni suntem si avem placeri “interzise” si in domeniul culinar. E greu pentru cineva innebunit dupa ciocolata sa afle ca 6 luni nu mai are voie sa se atinga de acest produs. Din cand in cand puteti manca putin din alimentele preferate, fiindca acest lucru va va tine motivati si va reduce riscul ca la un moment dat sa cedati psihic si sa abandonati regimul. Moderatia este cheia pentru un regim de slabire de succes.

Mitul nr.4 – Daca mananci seara, te vei ingrasa

Nu conteaza atat de mult momentul cand mananci, ci mai ales cat mananci (cantitate totala de calorii) si ce consum caloric prin activitate fizica ai in fiecare zi. Este recomandat sa nu mananci foarte mult seara, fiindca urmeaza o perioada de repaus de aproximativ 8 ore, in care corpul nu are nevoie de multa energie. Insa daca mananci ceva usor seara, nu vei mai avea peste noapte acea senzatie chinuitoare de foame (si chiar daca apare, e bine sa mananci un fruct sau 1-2 biscuti).

Mitul nr.5 – Nu trebuie sa mananci intre mesele principaleSus

Din contra, daca intre cele 3 mese principale ai cate o gustare usoara, iti vei mentine constanta glicemia si metabolismul activ. De asemenea, vei evita aparitia senzatiei de foame, inainte de masa urmatoare.

Mitul nr.6 – Grasimea e ceva rau

Este o mare greseala sa considerati grasimile alimentare ca fiind nocive pentru organism. Excesul de grasimi este nociv. Toti avem nevoie in alimentatie de o anumita cantitate de lipide, fiindca o mare parte din structurile organsimului sunt formate din grasimi. In plus, prezenta grasimilor in mancare o face mai gustoasa si mai satioasa. Anumite grasimi, cum ar fi acizii grasi omega-3 ce se gasesc in peste si scoici sunt absolut necesare pentru buna functionare a organismului.

Mitul nr.7 – Daca sari peste mese, vei slabi mai eficient

Din contra, daca sari pese mese, e posibil chiar sa te ingrasi! O sa ti se faca foarte foame si o sa uiti de nevoia de a da kilograme jos. Foamea este o senzatie prea puternica pentru a putea fi controlata, pentru ca alimentatia este un instinct primar. Ganditi-va cum va comportati cand “muriti de foame” – uitati de orice regim de slabire si mancati pe saturate, de obicei alimente din categoria celor “interzise”. Iata de ce este foarte important sa nu sariti peste mese, in special peste micul dejun, cel care va da energie dupa multe ore in care nu ati mancat nimic.

Mitul nr.8 – Lactatele nu ar trebui incluse in regimurile de slabire

Exista tot felul de teorii, ba chiar au si fost scrise carti pe aceasta tema. In realitate, produsele lactate trebuie sa existe in dieta oricui, indiferent daca tine sau nu cura de slabire. Toti avem nevoie de calciu, dar mai ales copii, femeile si sportivii. Alegeti laptele si produsele lactate din variatea “degresate”, adica cu procent redus de grasime.

Mitul nr.9 – Daca bei multa apa o sa slabesti mai usor

Apa este un element cheie pentru un stil de viata sanatos si trebuie sa beti suficient. Singura cale prin care eventual ati putea sa mai slabiti consumand apa, este prin inlocuirea sucurilor care contin mult zahar, cu apa plata sau minerala. Adevarul este ca factorul primordial care dicteaza eficienta unui program nutritional este RATA METABOLICA, specifica fiecarui individ si numai lui, ca atare recomandarea mea este aceea de a va "asculta" intai propriul organism si apoi, in cunostinta de cauza, sa urmati o dieta care tine cont de particularitatile dumneavoastra metabolice.

Cu ajutorul unor aparate de ultima generatie unice in Europa se poate acum efectua o testare foarte precisa a ratei metabolice (determinarea cu acuratete maxima a numarului de calorii consumate zilnic) iar in functie de profilul metabolic obtinut astfel se concepe o dieta personalizata care tine cont de particularitatile metabolice ale fiecarei persoane si care incorporeaza toate preferintele alimentare ale acesteia.

Efectele obtinute pe parcursul acestui program nutritional bazat pe metabolism sunt spectaculoase si durabile, dieta reprezentand nu doar un mod sanatos de alimentare ci si un stil de viata care poate fi insusit de fiecare dintre noi. Beneficiind de o aparatura extrem de performanta si de expertiza unor specialisti de prestigiu in domeniu, acest program complex nutritional a reusit sa se impuna prin eficacitate iar argumentul suprem si incontestabil sunt insasi rezultatele obtinute.


Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Diete-de-slabit/dieta-metabolica-personalizata_1540


Am vrut sa public acest articol ca sa contrazic convingerile oamenilor in ceea ce priveste o dieta. Majoritatea persoanelor se confrunta cu cateva kilograme in plus intr-o anumita perioada a vietii si automat si cu gandul de a urma o dieta.Nu trebuie sa ne gandim la gandul de a tine o dieta ca la sfarsitul celei mai mari placeri.Trebuie sa ne gandim ca mancam ca sa traim,nu ca traim ca sa mancam.Este usor de zis, pentru ca si eu de multe ori nu pot sa ma abtin sa nu mananc alimente interzise. Sunt delicoase, asta este adevarul! Dar trebuie sa avem o masura, un echilibru. Eu asta cred ca este secretul, putin si des. Articolul este cat se poate de complex si sunt perfect de acord cu tot ceea ce scrie si nu as mai avea ceva sa adaug doar ca, in momentul in care ne hotaram sa scapam de kilogramele in plus nu trebuie sa privim dieta ca pe o nenorocire si sa ne plangem tot timpul, de ce bunataturi suntem noi privati ca suntem la dieta. Pana la urma facem lucrul asta pentru noi si pentru sanatatea noastra, nu pentru altcineva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu